top of page
drckaucuk.webp

Kauçuk Hamuru Üretim Tesisi

Kauçuk Hamuru Üretim Tesisi SCADA Sistemi.

Yazı Tarihi : Aralık 2024

Proje Yılı : 2023

"Lastik firmaları başta olmak üzere otomotiv, inşaat, kablo, beyaz eşya ve havacılık gibi alanlarda kauçuk hamuru hizmeti sunan üretim tesislerinin izlenebilirliği zorunludur ve ilgili kalite belgeleri ile düzenlenir."

Uygulama Hakkında

İzlenebilirliğin Önemi

Kauçuk hamuru üretim tesislerinde üretilen kauçuk hamurları, uygulama alanına ve müşterilerine özel reçeteler ile üretilir. Bu reçeteler müşterilerin aslında know-how ları anlamına da gelmektedir. Örneğin otomativ sektöründe faaliyet gösteren bir lastik üreticisi, üreteceği lastiklerin kalitesi bu tesislerden çıkan hamurun kalitesine bağlıdır ve dolayısı ile üretilen hamurların nasıl üretildiği konusu, üretim süreçleri, reçete içerikleri oldukça önemlidir. Üretim sürecinin izlenebilir olması gerekliliği bu noktada önem kazanmaktadır. Bu tip bir proses için raporların hazırlanması, müşteri reçetelerinin oluşturulması ve prosese yönlendirilmesi ve yönetilmesi de SCADA yazılımının görevidir.

Proje Hakkında

Üretim tesisi DRC Kauçuk Karaçam yerleşkesinde entegratörümüz ISP Group firması tarafından 2023 yılında kurulmuştur. Tesisin otomasyon sisteminde Allen-Breadley Logix 5000 serisi PLC kullanılmıştır.

 

Geleneksel yaklaşımda bu tip tesislerde prosesin makina parkurunun ilgili kısımlarına lokal HMI ve SCADA yazılımları kurulur. Bağımsız HMI ve SCADA uygulamaları üzerinden operatörler tarafından proses yönetilir. Fakat bu tesisde inSCADA sayesinde farklı bir yol izlenmiştir. inSCADA platformu tesis içerisindeki sanal sunucuya kurulmuş ve ağa dahil edilen tüm PLC ler ile haberleştirilip, operatörlerin ihtiyacı olan HMI ekranları için de, inSCADA platformundaki uygulamanın ilgili mimik ekranları endüstriyel panel PC' ler ile operatörlerin kullanımına sunulmuştur.  

inSCADA Platformunun sanal sunucu üzerine kurulmasının getirdiği avantajlar ;

  • Tek merkezden yönetim ve geliştirme ;

Sanal sunucu üzerine kurulan inSCADA Platformu, tesisin kontrol, izleme ve raporlama ihtiyaçlar için gerekli uygulamanın geliştirilmesi için tek erişim noktası sağlamaktadır. Tesisin farklı noktalarında farklı amaçlar için kullanılacak kontrol izleme ekranlarının geliştirilmesi ve düzenlenmesi tek bir noktadan sağlanabilmektedir. Buda geliştirme sürecinin çok daha konforlu olmasını sağlamaktadır. Şayet bu sağlanmasaydı, makina parkurunun gerekli her noktası için ayrı uygulamalar geliştirilecek ve ayrı ayrı hepsi devreye alınacaktı.

  • Sürdürülebilirlik ve yedeklilik.

Sanal sunucu üzerinde inSCADA Platformunda çalışan uygulamanın yedeklenmesi, topladığı verilerin yedekleri tek bir noktada tesisin sunucularında olması, sistemi IT depertmanı tarafında çok daha konforlu ve güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. Diğer geleneksel yöntemde ise her bir SCADA ve HMI uygulamalarının yedekleri alınması gerekliydi. Ayrıca uygulama yüklü dağıtık donanımların herhangi birinin arızalanması durumu tekrar bir yedeğinin devreye alınması gibi operasyonlar üretim kayıplarının oluşma riskini arttırmaktadır.

  • Güvenlik

Sistemin sanal sunucularda olması yine IT departmanı tarafından yönetilebilirliğini arttırmakta, oluşabilecek güvenlik açıklarının önüne geçilmesi sağlayacak önlemlerin yine uzmanları tarafından alınmasını sağlayacatır.

Özetle OT katmanında bulunan bir sistemin, IT katmanı tarafından yönetimini sağlayabilmek işletmenin kendi sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için önemlidir.

DRC_TOPOLOJI.png

Resim 1 : Topoloji

Uygulama Ekranları

Prosesin yönetimi için tasarlanan ana ekran Resim 2 de gösterilmektedir. Bu ekrana diğer ekranlara geçiş için gerekli butonlar ve en sağ tarafda makine parkurlarına yerleştirilen kameralardan alınan canlı görüntüler görülmektedir.

DRC_MAIN_MIMIC

Resim 2 : Ana Ekran

"inSCADA Platformunun yerleşik ANT Media Server Entegrasyonu sayesinde tesinizdeki kamera görüntülerini mimik ekranlarınıza yerleştirebilirsiniz."

WhatsApp Görsel 2024-12-04 saat 14.42.55_67c2fcf2.jpg

Resim 3 : Smart TV ANDON

"Tesislerinde üretim hatlarındaki sorunların anında tesipt edip çözüm sürecini başlatmak için kullanılan ANDON sistemi bu tesisde SMART TV üzerinden bir tarayıcıda inSCADA Platformu üzerinde koşan uygulama ekranı açılarak sağlanmıştır. Burada bir bilgisayardan görüntü aktarma tekniği yerine daha pratik ve işlevsel metot olan web-client kullanılmıştır."

IMG-20241204-WA0023_edited.jpg

Resim 4 : Smart TV' ye aktarılan ANDON Mimik Ekranı

Diğer Teknik Detaylar

Bu uygulamada üretim, müşterilerin siparişlerine uygun reçeteler ile sağlanmaktadır. Reçete bilgileri tesisin ERP sistemi içerisinde oluşturulmakta ve Microsoft SQL Server veritabanı üzerinde depolanmaktadır. inSCADA Platformunda uygulama içerisinden oluşturulan SQL Server bağlantısı sayesinde de reçete bilgilerine erişilebilmektedir. Bu reçetelere bağlı üretim süreçleri kayıt altına alınarak tekrar SQL Server' a dolayısı ile ERP sistemine iletilmektedir. ERP sistemi ile sağlanan bu entegrasyon üretim süreçleri ve üretim sürecinde üretilen tüm verilerin müşteri siparişlerine ilişkisi sağlanabilmektedir. Bu entegrasyon sayesinde "izlenebilirlik" gereksiniminin tüm süreçleri dijitalize edilmiş olup müşterilerin tesisden tedarik ettikleri ürünler hakkında tüm detaylı rapor ve bilgilere erişim olanağı sağlanmaktadır.

"inSCADA Platformundan bir çok veritabanına bağlantı kurabilir ve bu veritabanlarına SQL sorgular yazabilirsiniz. Hatta Script mekanizması ile programatik ve parametrik SQL sorguları oluşturabilirsiniz"

Bu uygulamayı gerçekleştiren partnerimiz ISP Group firmasına,

projelerinde inSCADA platformunu tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. 

Benzer uygulamalarınızda inSCADA'nın sağladığı avantajlardan faydalanmak için lütfen bizimle iletişime geçin. 

info@inscada.com 

bottom of page